Ανδρέας Ι. Τοουλιάς  |  12/03/2020

Τι ονομάζουμε περιεδρικό συρίγγιο ή πρωκτικό συρίγγιο;

Πρόκειται για μια ορθοπρωκτική νόσο (περιμετρικά του πρωκτού) η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλές βλάβες.

Που οφείλεται η δημιουργία του;
Ο σχηματισμός περιεδρικού συριγγίου οφείλεται κυρίως στην έλλειψη θεραπείας κάποιου αποστήματος, το οποίο δημιουργήθηκε από την απόφραξη ενός πρωκτικού αδένα.

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;
Το απόστημα δημιουργείται από την απόφραξη ενός πρωκτικού αδένα, είναι επώδυνο , ψηλαφητο και προκαλεί συνήθως πυρετό.

Πώς αντιμετωπίζουμε το απόστημα;
Δυστυχώς το απόστημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από γενικό χειρουργό, ο οποίος θα προχωρήσει στη διάνοιξη και τον  καθαρισμό του.

Γιατρέ, τι είναι πραγματικά το πρωκτικό συρρίγγιο;
Στο 80% των περιπτώσεων, το συρίγγιο  εξελίσσεται από ενα πρωκτικό απόστημα. Είναι ένα μικρό τούνελ που συνδέει την επιφάνεια του δέρματος γύρω από τον  πρωκτό, με τον μολυσμένο αδένα μέσα στον πρωκτό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του;
Τα συρίγγια πιθανόν να οδηγήσουν ξανά στην υποτροπή του αποστήματος. Η υποτροπή συνεπάγεται  πόνο, ερυθρότυτα και διόγκωση του δέρματος του πρωκτού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ύπαρξη πύον για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δημιουργήσει δερματίτιδα και έκζεμα στον ασθενή δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του.

Μπορεί να έχω πρόβλημα αν δεν αντιμετωπίσω ένα συρίγγιο;
Η αμέλεια και η καθυστέρηση αντιμετώπισης περιεδρικών συριγγίων μπορεί να προκαλέσει ορθροπρωκτική στένωση, δυσχεσία, αναιμία απώλεια βάρους, νωθρότητα και άλλα συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι συριγγίων;
Δυστυχώς ναι.
Υπάρχουν τα απλά δερματικά συρίγγια, τα συρίγγια που επηρεάζουν τον ένα από τους δύο σφικτήρες, αυτά που επηρεάζουν και τους δύο σφικτήρες και αυτά που επεκτείνονται γύρω από τον πρωκτό σαν πέταλο αλόγου.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;
Η πραγματική λύση του συριγγίου είναι χειρουργική αποκατάσταση
Υπάρχουν σύγχρονοι μέθοδοι με χρήση laser ή κολαγόνο αλλά η καλύτερη πρακτική είναι η εξέταση από έναν χειρουργό που ανάλογα με τον τύπο του συριγγίου θα αποφασίσει την καλύτερη μέθοδο για το πρόβλημα σας.